Schrijfprikkels

Schrijf je in voor de digitale Schrijfprikkels en ontvang de gratis e-pocket '5 schrijfpaden naar jezelf'.

Waarom woorden nooit tekort schieten

Waarom woorden nooit tekort schieten

“Woorden schieten tekort.”

“Taal is soms zo ontoereikend, want je kunt niet overal woorden aan geven.”Tekort

“Beelden, ja beelden zeggen zoveel meer.”

Ik hoor vaak dat mensen dit zeggen en bijna iedereen is het hiermee eens.

Dat irriteerde me en ik hield de mogelijkheid open dat dat zomaar te maken kon hebben met mijn liefde voor taal. Dus ik liet het even in mezelf sudderen.

Waarop de vraag zich aandiende: “Wat gebeurt er in het proces dat mensen tot deze conclusie komen?”

Ik probeerde het proces van het gebruik van woorden te ontrafelen en voorlopig zijn dit mijn 6 bevindingen.

1) Wat als alles energie is?

Als alles energie is, dan zijn beelden en woorden dus ook energie.

Energie heeft ruimte nodig.

En…

Woorden en beelden versterken elkaar.
Woorden helpen een beeld te laten landen, beklijven, van emotie te voorzien. En vice versa.
Woorden geven beelden een richting, een verhaal. En vice versa.

Woorden en beelden dansen met elkaar, ruimtelijk en ritmisch, jou in stilte achterlatend en een reactie oproepend. Soms zijn woorden leidend en volgen de beelden. En vice versa.

2) Zoektocht naar kaders

Mensen zoeken naar kaders, controle, veiligheid en overzicht. Woorden kunnen die geven, in een jasje van bijzinnen en extra veel leestekens.

De vraag is alleen wanneer je alles hebt afgekaderd. Kan dat überhaupt? Ook het wetboek en de jurisprudentie zijn niet uitputtend en kennen hun mazen, ondanks verwoede pogingen.

3) Brrr, stilte

Als we met elkaar in gesprek zijn en er valt een stilte, dan slaat het ongemak toe. Heerlijk om die stiltes met woorden te vullen en zo het ongemak weg te willen nemen.

Vervolgens dwarrelen jouw woorden rond die soms niets zeggen en afbreuk kunnen doen aan jouw boodschap of die van de ander.

4) Anders snapt hij of zij het niet

Ergens willen we graag (te)veel uitleggen in plaats van erop te vertrouwen dat een ander de boodschap in minder woorden ook begrijpt. Daarmee overvoer je de ander al snel met bijzaken.

5) Wat wil je eigenlijk zeggen?

Als we niet precies weten wat we willen of denken te moeten zeggen, dan kunnen we daarmee ook niet op de juiste woorden komen.

Soms denken we een goede reden te hebben om je eigen ‘niet-weten’ te willen verhullen voor de ander en dan vullen we dat zuigende gat op met heel veel niks.

“Taal is soms zo ontoereikend!” zeggen we dan en daarmee schuif je je verantwoordelijkheid af op taal.

6) De kracht van poëtische woorden

Hoe prachtig is het om een situatie of beeld te vatten in een paar poëtische woorden? Briljant natuurlijk. En een hoge lat, want kom er op ‘le moment suprême’ maar eens op.

Te kort door de bocht

Kortom, ik vind het te kort door de bocht om zonder meer aan te nemen dat woorden tekort schieten. Een tekort gaat bovendien uit van krapte.

Weinig woorden of misschien slechts 1 gebruiken en daarmee meer zeggen dan wanneer je veel woorden gebruikt, lijkt in tegenstrijd met elkaar.

Ontdek de zin van 1 woord

Misschien herken je wel dat een vriend(in) een verhaal met jou deelt over een heftige gebeurtenis die hij/zij heeft meegemaakt en vol emotie vertelt hoeveel impact dat heeft.

Het enige wat jij uit kunt brengen, is: “Ja….” en je haalt hoorbaar diep adem. Stel je voor dat alleen ‘ja’ genoeg zou kunnen zijn. En daarna een minuut stil bent (en dat duurt lang, echt waar!).

Dat in die minuut zijn of haar verhaal beelden bij je oproepen, vanbinnen zand doen omwoelen en dat dat alles neerdaalt in een bedding van stilte en verbinding met elkaar.

Jullie worden samen ‘ergens stil van’ en je biedt een luisterend oor.

Communicatie als voeding

Als we alle elementen van (on)zichtbare en (on)hoorbare communicatie op waarde gaan schatten en inzetten zoals ze het beste tot hun recht komen, zonder verwachtingen en oordelen.

Dan dienen ze als voeding en niet als vulling. Dan gaan ze daadwerkelijk verbinden en bereiken het beoogde effect. En wie weet bereik je meer dan waar je op hoopte.

Jouw onderzoek

Wellicht vind je het interessant om voor jezelf eens te onderzoeken hoe jij taal inzet:

  • Gebruik je veel stopwoorden of tussenzinnen, zoals ‘zeg maar’, ‘zal ik maar zeggen’, ‘eigenlijk’? Waarom doe je dat?
  • Welke factoren (interpretaties die je maakt, gedachten en gevoelens) zijn voor jou van invloed op wat en hoe je iets zegt?
  • En misschien herken je wel één of meerdere van bovenstaande punten. Niks mis mee overigens, ik ben ook nog aan het oefenen 🙂

Probeer je in ieder geval bewust te worden, want als je hier zicht op krijgt, kun je ermee gaan spelen. Experimenteren en zien wat het jou en de ander brengt.

Schrijfprikkels

Schrijf je in voor de digitale Schrijfprikkels en ontvang de gratis e-pocket '5 schrijfpaden naar jezelf'.
Over-Saskia-Baardman